Abonament versus asigurare de sănătate. Care e cel mai bun tratament pentru angajaţii români?

Peste un milion de români, spun estimările, dețin astăzi un abonament la clinicile private, în timp ce doar câteva zeci de mii de persoane au o poliță de asigurare de sănătate. Departe de a fi similare ca preț, ca servicii sau ca accesibilitate, cele două produse pot, în anumite situații, să fie complementare.

Din start trebuie spus că abonamentul medical este cu mult mai ieftin, dar şi mai uşor de utilizat decât asigurare medicală.

 Dacă pentru un abonament plăteşti de la sub 10 euro pe lună până la un maxim de 45-50 de euro( în cazul unui produs ale cărui valenţe tind să se apropie de cele ale asigurării), poliţa de sănătate nu costă sub 25 de euro pe lună şi poate ajunge, în funcţie de vârstă, de istoricul medical şi de serviciile incluse până la 400-500 de euro pe lună.  

Foarte important, spre deosebire de abonament, costul asigurării medicale variază de la an la an, în funcţie de modul în care a fost utilizată. Sistemul funcţionează exact ca în cazul oricărei alte asigurări, RCA de exemplu, unde o daună întâmplată într-un an prespupune plata unei prime mai mari în anul ce urmează. 

În cazul poliţei de sănătate, depăşirea unui anumit număr de intervenţii (destul de limitat şi mai mic, în orice caz, decât cel oferit prin abonamentul de sănătate) presupune o primă mai mare în caz că se doreşte reînnoirea poliţei. Pentru că îşi calculează tarifele în funcţie de riscuri, firmele de asigurare percep tarife mai mari şi în funcţie de vârsta clientului sau de trecutul său medical. 

O persoană de peste 50 de ani, de exemplu, cu bolile comune specifice vârstei, are şanse reduse să poată cumpăra o asigurare medicală la un preţ care să se încadreze măcar în cei 400 de euro pe an deductibili din impozit. În cazul abonamentului medical, aceste diferenţe de preţ nu există.

20:58 A murit cea mai bogată femeie din lume09:23 Experţii fiscali avertizează: Pregătiţi-vă pentru posibile blocaje la nivelul Trezoreriei și ANAF!

Este una dintre situaţiile în care abonamentul medical se poate dovedi util chiar şi pentru cei care au optat pentru o asigurare, produs mai acoperitor. 

O persoană care deţine un abonament medical simplu pentru care nu ar trebui să plătească mai mult de 8 euro pe lună, poate exclude din contractul de asigurare serviciile oferite prin abonament. Dacă nu o face, abonamentul este oricum util pentru că, acoperind majoritatea serviciilor medicale de bază, fără limite foarte strânse, îi permit persoanei respective să se trateze fără a apela la asigurare medicală, deci fără să rişte o majorare de preţ în anul următor. 

Mai mult decât atât, abonamentul este mult mai uşor de folosit, în condiţiile în care consultaţiile sau tratamentele incluse nu trebuie achitate de client.

 În cazul asigurărilor, acesta fiind şi unul dintre riscurile importante pe care clientul şi-l asumă în comparaţie cu abonamentul, plata este făcută iniţial de către pacient, urmând ca el să compensat de asigurător, după ce aduce toate documentele justificative. 

Asigurarea include tot, dar cu limite şi ceva riscuri. Abonamentul are garantate serviciile uzuale

Diferenţa majoră dintre asigurările medicale şi abonamente, cel puţin în situaţiile ideale când ambele funcţionează aşa cum trebuie, este că poliţele acoperă aproape toată gama de servicii medicale, de la analize şi consulturi, la internări şi intervenţii chirurgicale. 

Deşi există şi în zona abonamentelor produse care oferă reduceri substanţiale pentru spitalizare sau operaţii, ori acces non stop la ambulanţă sau la call center medical (un exemplu este Comfort Premium de la Regina Maria), clinicile private se concentrează pe serviciile de bază.

 Un abonament acoperă, fără costuri suplimentare, analizele, consultaţiile şi intervenţiile de urgenţă şi oferă, în plus, discounturi între 10 şi 50% pentru alte servicii, cum ar fi intervenţii chirugicale sau naşteri. Altfel spus, serviciile uzuale sunt incluse şi în abonamente, în condiţiile în care, totuţi, doar o mică parte din populaţie suferă intervenţii chirugicale, de exemplu. 

Asigurarea medicală acoperă orice tip de serviciu, însă o face cu limitări destul de clare. O consultaţie, de exemplu, nu este decontată, în general, la preţuri mai mari de 100-150 de lei, deşi sunt medici specialişti care percep şi 250 de lei per consultaţie. La fel şi în cazul investigaţiilor din domeniul imagisticii (ecografie, RMN etc). Diferenţe de preţ vor rămâne drept cheltuială a pacientului. 

Există inclusiv situaţii în care asigurătorii au contestat costurile anumitor intervenţii, deşi ele au fost demonstrate cu acte. 


Sursa: www.capital.ro

Spune-ți Părerea!