Acordul comercial de liber schimb între Canada și Uniunea Europeană a intrat în vigoare. România are numai de câștigat!

Acordul Economic și Comercial Atotcuprinzător între Canada și Uniunea Europeană (CETA) a intrat în vigoare provizoriu începând de astăzi, astfel că taxele vamale au fost eliminate în proporție de 98%, a declarat ambasadorul Canadei în România, Kevin Hamilton, într-o conferință de presă organizată cu această ocazie.

Potrivit acestuia, efectele estimate sunt creşterea cu 23% a exporturilor din UE spre Canada în fiecare an, precum şi o creştere de 11,6 miliarde de euro pe an în ceea ce priveşte PIB-ul intern brut al spaţiului comunitar.

“A meţionat domnul ambasador că într-adevăr sunt nişte taxe care vor avea un impact, faptul că vor cădea, vor avea un impact pozitiv asupra economiei noastre. Aş putea să vă spun, de exemplu, că suntem al treilea exportator din UE de echipamente nave, de nave şi ambarcaţiuni, în Canada, unde ne-am confruntat, până la intrarea în vigoare a CETA a unei taxe de 16 cu vârfuri de chiar până la 25%. Mai ales în condiţiile în care prietenii noştri din Canada au ratificat un acord cu Coreea de Sud, vorbim tot de sectorul naval, în 2015. Deci, se crease un dezechilibru, dacă vreţi, pe piaţa canadiană, între produsele specifice Coreii de Sud şi produsele de acelaşi fel ale Uniunii Europene. De asemenea, maşinile şi echipamentele electrice, unde era o taxă de 9%. Acuma, dacă nu mă înşel, mi-au spus colegii mei, nişte taxe la produse agricole care existau în Canada de mi s-a ridicat părul în cap. Vorbim de aproape 277% taxă la produse agricole procesate. Nu vorbim de lactate, unde erau de 227%, a explicat Mihai Daraban, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

“Vreau să vă spun că acest acord, într-adevăr, din punctul nostru de vedere, noi ne ocupăm de problematica strict economică şi nimic altceva, sunt nişte cifre şi nişte schimbări majore, care nu pot să ducă, după cum spunea şi domnul secretar de stat, decât la creşterea economică în Uniunea Europeană ca urmare a acestui acord. Mi se pare totuşi că cele 12 miliarde de care se vorbeşte este prea puţin. Cred că va exista un boom în acest sens şi pe fondul faptului că, din păcate, se întâmplă ce se întâmplă cu BREXIT-ul, care undeva în primul semestru din 2019 se va întâmpla efectiv”, a mai spus Mihai Daraban.

“Cred că se impune să subliniem că 42.000 de locuri de muncă din România, la ora actuală, sunt dependente strict de comerţul cu Canada. Este un indicator foarte important. Sperăm ca acest număr să crească după intrarea în vigoare a acordul CETA. De asemenea, aş menţiona că există, pe lângă celebrul schimb bilateral de mărfuri cu care ne-am obişnuit, noi am creat şi o rubrică separată de exportul şi importul de servicii. Deci, am departajat puţin ce înseamnă export-import de bunuri, noi am exportat în 2016 de 105,4 milioane de euro, am importat 72,7 milioane  de euro. Dar peste aceste cifre, v-aş spune că am exportat servicii de 144,8 milioane de euro şi am importat de 203,7 milioane de euro. Sunt categorii de schimburi comerciale spre care noi tindem. Noi suntem oarecum realişti de potenţialul economiei româneşti la ora actuală. De clasamentele pe care, din păcate, le avem la nivel de Uniune Europeană. Și cred că acest export-import de servicii va conta mult mai mult pe viitor decât bunurile în sine. Pentru că vedem în bunurile în general participarea românească este destul de joasă ca şi procent valoare adăugată din produsul finit. În schimb, unde încă suntem şi putem merge înainte, pe exportul şi importul de servicii, care înseamnă consultanţă, înseamnă proiectare, înseamnă IT, înseamnă foarte multe alte activităţi, care nu necesită neapărat un ambalaj şi o cutie”, a mai declarat Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

20:58 A murit cea mai bogată femeie din lume12:14 Cum se va schimba harta mallurilor din România până în 2020


Sursa: www.capital.ro

Spune-ți Părerea!