Afaceri prinse între legislație și mentalitate. Dosarul “Anunțul Telefonic” (P)

28 de ani de economie liberă de piață, o economie liberă marcă proprie a României. Afaceri distruse de o legislație proastă, o legislație gândită pe bazele celei comuniste, de angajați ai instituțiilor de control care nu pot, în unele cazuri, din cauza legislației, în altele, din cauza mentalității să înțeleagă mediul de afaceri. Un astfel de exemplu este reprezentat de dosarul deschis publicației Anuțul Telefonic sub acuzația e proxenetism, conform siteului dollo.ro

În articolul publicat de dollo.ro se arată că: “Un site de anunţuri e acuzat de proxenetism pentru că a publicat oferte de sex pe bani. În SUA, unde prostituţia e ilegală, site-ul e achitat de instanţă. În România, unde prostituţia nu e incriminată, site-ul e hărţuit de doi ani prin tribunale. CEDO şi Curtea Supremă a SUA consideră că libertatea de exprimare e mai presus de orice pudibonderie.”

O scurtă prezentare a datelor legate de acest caz:

De doi ani, conform sursei citate, nu s-a schimbat nimic: nişte procurori vor în continuare să închidă un site şi pe redactorul lui şef pentru proxenetism, nişte judecători tot cântăresc probele, ziarul nu mai publică deja de doi ani de zile anunţurile de sex pe bani pentru care a fost acuzat, chiar dacă astfel îşi pierde un sfert din cifra de afaceri. Între timp, piaţa anunţurilor de acest fel a explodat pe alte site-uri din România şi din lume. Prostituţia merge mai departe, justiţia bate pasul pe loc.

Aprilie 2015 – Anuntul Telefonic e acuzat de proxenetism, alături de alte 43 de persoane (redactorul şef al ziarului, patroni de saloane de masaj, proprietari de apartamente închiriate pentru saloane, femei de serviciu sau secretare care lucrau pentru prostituate), îi e interzisă rubrica „Ea caută partener” de la secţiunea Matrimoniale şi îi sunt confiscate aproape 4 milioane de lei, echivalentul a peste 550.000 de anunţuri ce conţineau cuvântul incriminat sex, publicate în intervalul anchetat 2013-2015.
Șase luni mai târziu, judecătorul de cameră preliminară ridică interdicţia, însă patronii ziarului decid să nu repună rubrica pe site până când nu se lămureşte legalitatea ei. Din punctul lor de vedere această rubrică a fost întotdeauna legală, cât timp nu exista nicio lege care să o interzică.
Ianuarie 2016judecătorul de cameră preliminară decide să întoarcă dosarul la parchet, pe motiv că e insuficient instrumentat, nu demonstrează acuzaţia de proxenetism adusă ziarului şi nici pe cea de abuz în serviciu adusă redactorului său şef.
Noiembrie 2016parchetul retrimite dosarul în instanţă, cu mici schimbări de abordare a problemei, adică în esenţă îl acuză şi pe redactorul şef de proxenetism, dacă n-a reuşit să convingă cu abuzul în serviciu.
Aprilie 2017, judecătorul de cameră preliminară tot nu e convins de probatoriu şi cere lămuriri parchetului despre acuzaţiile aduse Anunţul.ro şi redactorului său şef.
Pentru prinderea şi acuzarea celor 44 a muncit o secţie de poliţie timp de doi ani, iar statul a cheltuit un milion de lei. Aceste cheltuieli ar trebui individualizate, adică împărţite pe fiecare acuzat din dosar, lucru pe care procurorul nu l-a făcut, deci încă un motiv pentru judecător să ceară lămuriri: cine şi cât plăteşte?
Procesul propriu-zis nu a început nici azi, la doi ani de la aducerea dosarului în faţa unui judecător el nu a depăşit faza camerei preliminare, procedură care în mod normal nu ar trebui să depăşească 60 de zile.

despre cazuri similare şi cenzura pudică citiţi mai mult pe dollo.ro

18:52 Guvernul RECALCULEAZĂ PENSII. Punctajele vor crește și cu 50%00:45 REPORTAJ Printre oameni, în grădina cu roboți din Craiova

Sursa: www.capital.ro

Spune-ți Părerea!