ANRE îl acuză pe ministrul Energiei de manipularea pieţei

Declaraţiile ministrului Energiei, Toma Petcu, privind funcţionarea pieţei reprezintă manipulare, iar politizarea ANRE va atrage cu siguranţă o procedură de infringement asupra României din partea Comisiei Europene, a declarat Florin Tobescu, şef serviciu în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), în cadrul conferinţei “Energia în priză”, organizată de ziarul Bursa.

El s-a referit la declaraţiile ministrului Energiei, Toma Petcu, făcute anterior, în aceeaşi conferinţă, potrivit căruia o comisie parlamentară analizează posibilitatea de a transfera în subordinea Guvernului o parte din activitatea ANRE. 

“În 2007 ne-am asumat calitatea de membri ai UE, am acceptat aceste reguli pe care totuşi dorim să le schimbăm. Nu putem să spunem – îmi pare rău că domnul ministrul nu mai este aici, dar probabil i se va aduce la cunoştinţă – că dorim ca ANRE, acest arbitru al pieţei de energie, să fie în subordinea Guvernului sau al altei entităţi de natură politică. Înseamnă să ne întoarcem la anii 1990. După anii 1990, s-a considerat că rolul acelui minister-mamut să fie diminuat, că fie create autorităţi independente, iar coordonarea politică a ANRE ar însemna un uriaş pas înapoi care ar aduce clar un infringement din partea Uniunii Europene. Acest arbitru nu poate să fie supus niciunui partid politic, atât în fapt, cât şi în teorie”, a spus oficialul ANRE. 

Potrivit acestuia, noul pachet legislativ european, aşa-numitul pachet de iarnă, prevede chiar şi mai mult decât atât în ceea ce priveşte independenţa autorităţilor de reglementare, mergând până la prelungirea mandatelor conducătorilor autorităţilor de reglementare. 

16:37 ANRE îl acuză pe ministrul Energiei de manipularea pieţei13:09 Construcţia noului magazin IKEA va începe în octombrie

“În acest moment avem toate şansele ca primul mandat din istoria reglementatorului să fie dus la sfârşit (în această toamnă expiră mandatul de cinci ani al actualului preşedintele al ANRE, Niculae Havrileţ – n.r.), pentru că, până acum, începând din anii 2000, şefi instituţiei erau mereu schimbaţi pe criterii politice şi fără prea multe comentarii”, a subliniat Tobescu. 

El s-a referit şi la declaraţiile ministrului despre funcţionarea pieţei şi expirarea duratei de viaţă a reactorului 1 de la Cernavodă. 

“În această situaţie, a declara din poziţii cu responsabilitate maximă, că piaţa nu a funcţionat sau că un reactor nu ştiu ce păţeşte tehnic sau din alte motive, reprezintă chiar o manipulare a pieţei sau o tentativă de manipulare a pieţei, lucru pedepsit în momentul de faţă de regulamentele Uniunii Europene”, a mai spus Tobescu. 

Reprezentantul ANRE a arătat că ar fi fost mai bine ca reglementatorul şi ministerul să fi colaborat pentru a da un mandat comun reprezentanţilor României care de alaltăieri negociază la Bruxelles la grupul pentru energie, grup constituit la nivelul Consiliului Uniunii Europene, viitorul energetic al României în contextul noilor propuneri de directive ale Comisiei Europene privind noul model de piaţă. 

El a criticat Guvernul şi pentru faptul că nu ia măsuri pentru protecţia consumatorilor vulnerabili, în contextul în care preţul energiei este pe un trend crescător atât în România, cât şi la nivel european. 

“Trebuie să ţinem cont de evoluţia noastră europeană, de interconectare a preţurilor, iar aceste preţuri ar trebui să fie sensibil apropiate cu cele de pe plan european. Nu preţurile sunt mari, ci probabil capacitatea de a suporta aceste preţuri de către consumatorul român este mică. Prin urmare, Guvernul ar trebui să amplifice instrumentele şi să ia măsurile de protecţie socială pentru protecţia socială, în special pentru consumatorii vulnerabili”, a arătat Tobescu. 

El a atras atenţia că gradul de independenţă energetică a României este în scădere. 

“Gradul de independenţă energetică scade încontinuu, avem un loc onorabil în topul statelor europene, cu peste 80% independenţă energetică, dar acest grad scade treptat. Nu vom putea fructifica, de exemplu, zăcămintele de hidrocarburi din Marea Neagră dacă nu vom avea un preţ corespunzător pentru acestea şi o piaţă şi o infrastructură necesară transportului către acea piaţă”, a mai spus oficialul ANRE. 


Sursa: www.capital.ro

Spune-ți Părerea!