Constructorii au nevoie de 200.000 de muncitori, însă românii preferă salarii mai mari «la negru» sau şomajul

Constructorii sunt dispuşi să ofere salarii mai mari pentru a aduce în ţară românii care muncesc pe şantierele din Occident şi se gândesc să atragă muncitori şi din Asia, doar pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă, estimat de patronat la 200.000 de angajaţi. În disperare de cauză, antreprenorii cer controale mai drastice pe şantiere pentru a opri munca „la negru“, care le fură oamenii.

Numărul mediu de salariaţi din sectorul construcţiilor, estimat pentru anul trecut, se ridică la 377.700 de persoane. Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) estimează că necesarul de muncitori va creşte la 600.000 de persoane dacă lucrările publice anunţate de Guvernul României vor fi demarate chiar şi parţial în anii următori.

Constructorii spun că şi-au înteţit eforturile de recrutare. Compania Bog’Art, unul dintre cei mai mari constructori din Bucureşti – pe şantierele căruia lucrează circa 2.000 de muncitori, a lansat în ultimele două luni anunţuri de angajare la 120 de agenţii de şomaj din ţară şi a primit răspunsuri de la două dintre acestea, care la rândul lor aşteaptă reacţia românilor aflaţi în şomaj. Până acum, antreprenorul nu a angajat niciun muncitor în urma acestor anunţuri, spune Sorin Greu, directorul general al firmei.

Sibianul Mircea Bulboacă, patronul companiei CON-A, spune că are un angajat care face recrutări în sate şi comune din ţară, oferind localnicilor transport şi cazare, însă nu reuşeşte să convingă multă lume. El oferă salarii nete de 1.700 de lei muncitorilor necalificaţi, însă persoanele abordate spun că preferă ajutorul de şomaj.

CITIŢI ŞI Ironia crizei de muncitori: Un constructor şi-a făcut şcoală, dar absolvenţii preferă şomajul

Salarii mărite

00:51 Pilonul II se clatină. Cum ne asigurăm bătrânețea fără pensia obligatorie00:25 Constructorii au nevoie de 200.000 de muncitori, însă românii preferă salarii mai mari «la negru» sau şomajul

Pentru a-şi păstra muncitorii, constructorii spun că au mărit salariile cu 20-25% doar în ultimele trei luni. „Dacă astăzi muncitorii calificaţi au un salariu mediu brut de 4 euro/oră, tendinţa este să crească la 7-8 euro/oră“, spune Sorin Greu.

Salariul mediu brut din domeniu a ajuns la circa 3.500 de lei, spun reprezentanţii FPSC, şi ar vrea să dea mai mult dacă statul ar reduce impozitele pe salariile care depăşesc un anumit nivel.

„Propunem Guvernului ca, spre exemplu, la salariile de peste 2.500 de lei să existe nişte scutiri de taxe, pentru a putea atrage forţa de muncă plecată în străinătate. Totul e să atragem muncitori calificaţi care să mărească productivitatea. Dacă vor veni muncitori mai puţin harnici, creşterile salariale nu vor fi semnificative. Majorările salariale înseamnă automat şi creşterea preţurilor de execuţie“, a declarat Călin Bichir, directorul general al companiei de construcţii Acvatot. Acesta mai spune că ştie companii din care pleacă săptămânal sute de angajaţi în străinătate.

Antreprenorii se gândesc să angajeze muncitori şi din ţările asiatice, însă au o piedică. Angajaţii din afara Uniunii Europene trebuie plătiţi, conform legii, cu salariul minim pe economie, motiv pentru care această variantă este una de avarie.


Sursa: www.capital.ro

Spune-ți Părerea!