Cum fluctuează cotaţiile de pe bursă după declaraţiile politicienilor

INFLUENȚE Investitorii de la bursa de valori sunt susceptibili la orice declarație care ar putea influența activitatea unei companii listate, iar băncile sunt cele mai vulnerabile la zvonuri sau informații nefondate.

Piaţa de capital este una dintre cele mai sen­sibile sectoare in­vestiţionale la zvonuri şi declaraţii, indiferent cât de fundamentate sunt acestea. De cele mai multe ori, acţiunile listate la bursa de valori cresc sau scad în funcţie de sentimentul investitorilor activi; este suficientă declaraţia unui CEO pentru ca o acţiune să crească sau să scadă cu procente importante pe parcursul unei singure zile.

De aceea, piaţa este foarte bine reglementată, iar persoanele implicate direct într-o companie, numite „persoane iniţiate“, nu au voie să facă declaraţii neoficiale pe marginea activităţii respectivei firme. Din păcate, reglementările nu îi includ şi pe politicieni, iar aceştia pot provoca mişcări la fel de ample pe piaţa de capital doar prin simple declaraţii.

Prim-ministrul Mihai Tudose a reuşit să inflameze pe mai toată lumea prin declaraţiile iresponsabile legate de sistemul bancar şi de bănci. Nu este normal pentru niciun şef de guvern din lume să „pună tunurile“ pe un sector economic sau financiar doar pentru că a avut experienţe nefericite în interacţiunea cu anumite companii. Dar comportamentul „normal“ nu pare a fi în apanajul actualului prim-ministru, iar efectele declaraţiilor sale s-au văzut deja pe piaţa de capital şi se vor vedea în continuare. 

În ultimele două şedinţe de tranzacţionare ale lunii trecute, Banca Transilvania (simbol bursier TLV) şi Banca Română de Dezvoltare – Groupe Societe Generale (BRD) au fost afectate direct de declaraţiile făcute de Mihai Tudose la o televiziune. Este vorba de compararea băncilor cu criminali de legendă, care au fost urmate apoi de informaţii legate de taxarea activelor bancare, iar efectele imediate au fost că valoarea acţiunilor TLV a scăzut cu 3,07% în şedinţa bursieră de miercuri, 30 august, şi cu 3,4% în cea de joi, iar cotaţia BRD s-a depreciat cu 3,74% miercuri şi cu 2,4% joi. 

Capitalizare în scădere

00:51 Capcana creditelor ieftine pentru locuinţe00:13 Te tratezi la clinicile private? Nu ignora această informație

O scădere de peste şase puncte procentuale în două zile, provocată de vorbele unor oficiali se traduce prin pierderi pentru investitorii care au ales respectivele titluri pe baza unor analize fundamentale şi tehnice. Cotaţia reprezintă valoarea unei companii în funcţie de rezultatele financiare şi de perspectivele din viitor şi nu ar trebui influenţată de zvonuri sau informaţii nefondate. 

De altfel, nu doar băncile listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au fost afectate de declaraţiile iresponsabile, ci întreaga bursă. Adică toţi investitorii prezenţi în piaţă, fie ei mici, fie fonduri mari de investiţii. Capitalizarea totală a bursei a pierdut circa 2,5 miliarde lei în cele două şedinţe, de la 163,96 miliarde lei pe 29 august până la 161,43 miliarde lei la sfâşitul zilei de 31 august. 


Sursa: www.capital.ro

Spune-ți Părerea!