Dragoș Pătroi: Split TVA nu va avea efect asupra „evazioniștilor de profesie”

Prezent la emisiunea Capital TV, consultantul fiscal Dragoș Pătroi a susținut că plata defalcată a TVA va îmbunătăți colectarea, dar va avea numeroase efecte negative. În plus, cel mai important argument al inițiatorilor măsurii, combaterea evaziunii fiscale, se poate dovedi un fiasco.

„Am parcurs Ordonanţa 23 şi, în opinia mea, această măsură (split TVA, n.r.) va duce la creşterea încasărilor bugetare cu titlul de TVA la nivelul contribuabililor care înregistrează contabil şi declară fiscal TVA-ul, dar nu-l achită. Această măsură, pe acest palier, va duce la o îmbunătăţire a colectării. Nu va avea efect asupra evazioniştilor de profesie, deoarece în aceste cazuri vorbim de o sustragere de la declararea fiscală. Tocmai din acest motiv, cred că măsura de split TVA, aşa cum a fost gândită şi structurată pe parcursul Ordonanţei 23, este mai mult o măsură de îmbunătăţire a administrării şi colectării veniturilor statului, şi nu de combaterea evaziunii fiscale”,  a declarat consultantul fiscal.

Dragoş Pătroi a mai spus că o serie de companii se vor confrunta cu unele blocaje, din cauza efectului pe care plata defalcată a TVA îl are asupra cash-flow-ului.

„Colectarea se va îmbunătăţi cu noul sistem, dar, într-adevăr, unele firme se vor confrunta cu distorsiuni accentuate la nivelul fluxului de cash-flow”, a precizat consultantul fiscal.

19:38 Dragoș Pătroi: Split TVA nu va avea efect asupra „evazioniștilor de profesie”16:49 Câţi români au renunţat la CET-uri pentru o centrală termică şi care este investiţia iniţială

Sursa: www.capital.ro

Spune-ți Părerea!