Italdesign și Airbus au creat mașina-dronă: Pop.Up (Foto-Video)

Aşa cum Capital a anunţat încă de săptămâna trecută – când informaţia era doar la nivel de zvon – Italdesign şi Airbus au dus mai departe proiectul „Capsula” din 1982 prezentând la Geneva International Motor Show (GIMS) spectacuosul concept „Pop.Up”.

Creat, conform oficialilor Italdesign, pentru a evita ambuteiajele, „Pop.Up” este un vehicul modular, 100% electric, care poate utiliza două moduri de deplasare. Graţie unei performante inteligenţe artificiale, conceptul poate funcţiona complet autonom informându-se, calculând şi, mai apoi, informând utilizatorul despre scenariul cel mai bun prin care poate ajunge la destinaţia dorită. Asamblat în jurul unei capsule care găzduieşte pasagerii – ca şi bunicul său din 1982 – „Pop.Up” se poate cupla alternativ la un tren de rulare pe şosea sau la o dronă dce mare capacitate. Tot inteligenţa artificială este de „vină” pentru capacitatea capsulei de a primi informaţii pe care le structurează în funcţie de dorinţa posesorului şi le afişează într-un mediu virtual dezvoltat în habitaclu.

Modul de funcţionare al conceptului „Pop.Up” este cât se poate de simplu. Imediat ce utilizatorul îi furnizează destinaţia, vehiculul revine cu propuneri de traseu şi de moduri de deplasare. Simpla selecţie a unei astfel de propuneri cuplează habitaclul fie la platforma de deplasare pe şosea, fie la cea aeriană. În cazul transportului aerian, capsula este ataşată unei drone dezvoltate de Airbus care este propulsată de patru turbine. Acestea asigură atât decolarea şi aterizarea veritcală cât şi deplasarea orizontală către destinaţia dorită.

Puţini îşi amintesc despre conceptul „Capsula” (foto jos) prezentat de Italdesign în 1982 la expoziţia auto de la Torino. Pe atunci, italienii arătau lumii ideea lor despre un viitor vehicul care, având aceeaşi platformă, poate fi transformat prin schimbarea părţii superioare a caroseriei din autoturism în microbuz sau chiar autoutilitară.

Din nefericire, nici cei de la Italdesign şi nici oficialii Airbus nu au dat detalii despre o eventuală concretizare a ideii într-un nou tip de vehicul de serie şi nici despre autonomia sistemului electric. Cert este că, oricât de ciudată poate părea ideea, utilitatea unui astfel de ansamblu este incontestabilă. 

Citeşte şi: Maşina cu habitaclu zburător, o surpriză pregătită de Airbus şi Italdesign

Sursa: www.capital.ro

Spune-ți Părerea!