Mişa afirmă că datele financiare ale băncilor care nu ar fi plătit impozit pe profit se încadrează la “secret fiscal”

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a afirmat, marţi, că datele financiare ale băncilor care nu ar fi plătit impozit pe profit se încadrează la “secret fiscal” şi că acestea vor fi furnizate membrilor Comisiilor parlamentare de specialitate sub menţiunea “păstrării secretului fiscal”.

“Legislaţia astăzi prevede că acest tip de informaţii se încadrează la secretul fiscal, indiscutabil dumneavoastră ca membri ai comisiei aveţi dreptul şi aveţi acces la aceste informaţii, dumneavoastră apreciind ulterior dacă puteţi sau nu să le transmiteţi mai departe din acest punct de vedere. Noi am transmis aceste informaţii conform cererilor dumneavoastră. În lista cu băncile pe care le-aţi văzut acolo sunt astăzi şi bănci care se află în procedura de insolvenţă sau unele dintre ele în procedura de faliment, dar din punct de vedere fiscal pentru noi sunt companii active. Noi monitorizăm din punct de vedere fiscal toate societăţile care depun declaraţii fiscale, la termenele stabilite de lege. (…) La unele dintre societăţi veţi observa că se mai plătesc impozite pe salarii, în funcţie de stadiul activităţii la fiecare dintre bănci (…) Poate exista şi o situaţie particulară în care unul dintre agenţii economici să atace în instanţă faptul că a fost divulgată o situaţie care ţine de secretul fiscal”, a afirmat Mişa la Comisia economică a Senatului. 

Ministrul a subliniat că informaţiile vor fi date “sub rezerva păstrării secretului fiscal, fiecare dintre membrii Comisei asumându-şi informaţiile primite”. 

El consideră că opinia publică ar trebui să aibă acces la “situaţia fiscală a unei astfel de companii cu care interacţionează în mod curent”, dar că legislaţia trebuie modificată în acest sens. 

“Că este important şi e necesar ca opinia publică să aibă acces la informaţii (…) şi eu sunt de acord. Probabil legislaţia va fi modificată în viitor, probabil cineva va avea o iniţiativă din acest punct de vedere, astfel încât cetăţeanul să aibă dreptul să ştie care este situaţia fiscală a unei astfel de companii cu care interacţionează în mod curent şi unde poate exista riscul ca acel cetăţean să fie prejudiciat. Până se vor produce aceste modificări noi trebuie să păstrăm secretul fiscal în relaţia cu presa şi ceilalţi terţi”, a explicat Mişa. 

15:36 Toate firmele private din România vor fi obligate să mărească salariile brute! Anunțul făcut de ministrul Finanțelor13:31 Dragnea: În perioada următoare, venim cu un proiect de lege care să prevadă alocaţii mai mari pentru copii

Sursa: www.capital.ro

Spune-ți Părerea!