O viață pe fugă. Portretul unui ultramaratonist – Radu Milea

Radu Milea, unul dintre cei mai buni ultramaratoniști români, a alergat deja 3 ultramaratoane și are în vedere participarea la încă 3, urmând să adune mai bine de 550 de kilometri în 6 curse

Un ultramaratonist de top nu are doar două curse pe an, să le numim de obiectiv, așa cum au majoritatea martoniștilor care aleargă pe asfalt. Un campion aleargă 4, 5 sau chiar 6 curse de peste 100 de kilometri. Sunt prea multe, sunt prea puține? „Nu, nu sunt multe. Eu am loc între ele destul”, ne spune Radu Milea, unul din cei doi sportivi care au luat parte la Ultra Trail du Mont Blanc, la categoria Elite. Totuși, maratoniștii profesioniști aleg cu grijă numărul curselor dintr-un an și iau startul doar de două ori, rar de 3 ori.

„La ultramaraton toți cei buni bagă 5-6 curse pe an”, explică sigur pe el bucureșteanul. „După Eiger Ultra Trail mi-am revenit complet abia la o săptămână. După două zile nu mă mai durea nimic”, adaugă Radu. De ce totuși, de exemplu Marius Ionescu, cel mai bun maratonist român, nu alege un număr mai mare de curse? „Acolo este vorba de altceva. Intensitatea din antrenament face diferența. Eu, la un ultramaraton, nu am intensitate cum are el”, explică ultramaratonistul. Deci, intensitatea unui maraton face mai mult rău decât lungimea unui ultramaraton? „Eu zic ca da! Și în plus mai este vorba și de intensitatea cursei. Marius, după un 2.13, la o săptămână distanță, fuge un 2.18 lejer, dar asta nu l-ar ajuta prea mult, pentru că mulți fug mai repede. La munte, e mai puțină bătaie și sunt mai multe curse”, răspunde sportivul care este și antrenor la Team Run. „La mine distanța dintre ele este de o lună și jumătate. La munte forma se pierde mai greu”, adaugă Radu, care a avut în acest an 3 ultramaratoane, Transvulcania, Eiger Ultra Trail și Courmayeur – Champex – Chamonix (CCC) din cadrul Ultra Trail du Mont Blanc (101km, +6.100 m diferență pozitivă de nivel). Urmează Ciucaș X3 (105km, +5.000m), Cappadocia Ultra Trail (114 km, +3.340 m) și Cape Town Ultra Trail (100 km, +4.300 m).

Ce a fost: Transvulcania, Eiger Ultra Trail și CCC

NOTA: Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a “postacilor” de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, am adoptat următoarele soluţii, în privinţa comentariilor:
1) Moderarea comentariilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată la o oră – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant.
2) Postarea instant a comentariilor lăsate prin intermediul contului de facebook – în acest caz comentariile vor fi postate imediat. Puteţi să vă faceţi cont de Facebook aici.

Orice critică este acceptată pe site-ul evz.ro, cu condiţia păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind şi în sprijinul celor interesaţi să-şi expună punctele de vedere fără a mai fi hărţuiţi.
Sperăm că veţi înţelege adevărata valoare a demersului evz.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.
Sursa: evz.ro

Spune-ți Părerea!