Ordonanţa pentru impozitarea contractelor part-time ar putea fi contestată la CCR

Partidul Uniunea Salvaţi România (USR) a trimis o scrisoare deschisă Avocatului Poporului prin care îi cere să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la ordonanţa Guvernului prin care se modifică impozitarea contractelor parţiale de muncă.

“Având în vedere că Avocatul Poporului este singura instituţie care are dreptul de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţele Guvernului, Uniunea Salvaţi România cere acestuia să se adreseze instanţei de contencios constituţional pentru a remedia acest derapaj de la principiile statului de drept şi a împiedica Guvernul să-şi atribuie în mod discreţionar competenţe nerecunoscute de Constituţie şi lege”, menţionează USR. 

Uniunea Salvaţi România consideră că decizia de impozitare a contractelor parţiale la nivelul unui salariu minim pe economie cu normă întreagă reprezintă un abuz la adresa angajatorilor şi a celor cu venituri mici şi încalcă prevederile constituţionale în domeniul fiscal. 

Semnatarii scrisorii, deputaţii Silviu Dehelean şi Claudiu Năsui, susţin că ordonanţa Guvernului încalcă prevederile constituţionale, deoarece Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal este lege organică şi nu poate fi modificată sau completată de către Guvern printr-o ordonanţă simplă. 

18:35 Ordonanţa pentru impozitarea contractelor part-time ar putea fi contestată la CCR11:06 Ford anunță oprirea producției B-Max, dar și angajarea a încă 700 de persoane

“Totodată, prin această ordonanţă, a fost instituită o derogare de la prevederile art. 4 din Codul fiscal, conform căruia acesta se modifică şi se completează prin lege, care intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României. Mai mult, aceeaşi prevedere stipulează că atunci când se introduc impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilităţi existente, legile sau ordonanţele trebuie să intre în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an”, se arată în comunicat. 

USR susţine că, în mod grav, se încalcă şi dreptul la libertate economică prevăzut la art. 45 din Constituţie, prin obligarea nejustificată a anumitor categorii de angajatori la plata contribuţiilor de asigurări sociale calculate prin raportare la salariul minim brut pe ţară, chiar şi pentru angajaţii cu jumătate de normă şi/sau care primesc o remuneraţie inferioară valoric. 


Sursa: www.capital.ro

Spune-ți Părerea!