Scandalul Dieselgate ieftinește mașinile premium germane în România

Clienții români ai mărcilor germane vor beneficia de bonusuri cuprinse între 1.000 și 2.000 de euro în momentul achiziției unui vehicul nou „prietenos cu mediul”. BMW și Daimler au extins și în România pachetul de beneficii oferit clienților germani.

Fără ca statul român să mişte un deget în privinţa vehiculelor implicate în scandalul Dieselgate, două mari grupuri germane promit acordarea de bonusuri şi compensaţii financiare clienţilor de la noi. Desigur, o astfel de măsură este mai degrabă menită să redreseze imaginea industriei auto din cel mai puternic stat european decât să susţină achiziţiile, mai ales că vorbim despre vehicule premium cu preţuri ridicate.

În urma acuzelor tot mai virulente ale organizaţiilor de mediu şi chiar ale unor autorităţi locale care susţin că statul german nu face suficient pentru a forţa constructorii de maşini să renunţe la producţia vehiculelor cu motoare foarte poluante, cancelarul Angela Merkel a convocat la începutul lunii august o întâlnire cu reprezentanţii grupurilor BMW, Daimler şi Volkswagen în urma căreia a fost luată decizia ca aceştia să susţină o campanie de „ecologizare” a parcului auto prin oferirea de bonificaţii la achiziţia unor maşini noi „prietenoase cu mediul”. Totodată, peste cinci milioane de vehicule comercializate în Germania vor beneficia gratuit de o modificare a programului de gestiune al motorului prin care se speră o reducere importantă a emisiilor de noxe.

BMW şi Daimler au extins aria, Vokswagen mai aşteaptă

În cursul lunii trecute, mai întâi grupul bavarez BMW şi, mai apoi, Daimler AG, au anunţat sumele oferite clienţior pentru renunţarea la un vehicul Euro 4 sau mai vechi în favoarea unuia electric, hibrid sau diesel Euro 6 cu emisii de maximum 130g CO2 pe kilometru. Mai mult chiar, deşi discuţia din august  privind bonificaţiile s-a referit strict la piaţa germană, ambele grupuri au declarat apoi că vor extinde programul şi către alte state europene. Culmea, deşi grupul Volkswagen este principalul vizat de scandalul Dieselgate şi singurul constructor împotriva căruia au fost aduse dovezi clare, şefii din Wolfsburg nu se grăbesc să anunţe propria contribuţie la refacerea, măcar parţială, a imaginii imdustriei auto germane. Matthias Mueller, şeful VW AG, s-a mulţumit până acum să menţioneze că va exista un bonus  a cărui valoare nu este încă stabilită. „Sumele oferite clienţilor vor reprezenta un stimulent puternic pentru a trece la o maşină modernă şi ecologică, cu motor convenţional sau dotat cu tehnologii alternative”, a anunţat Mueller. Pe de altă parte, deşi mulţi se aşteptau ca marele grup german să anunţe sumele oferite pentru „ecologizarea maşinilor proprii în cadrul expoziţiei de la Frankfurt, oficialii Volkswagen au preferat să privească mult mai departe în viitor, lăîsând prezentul să suporte consecinţele „păcălirii” testeor de emisii ani de-a rândul. Astfel acelaşi Matthias Mueller a declarat la IAA 2017 că grupul săiu va investi 20 de miliarde de euro până în 2030 pentru a lansa pe piaţă veariante electrice pentru toate cele circa 300 de modele ale brandurilor grupului. La această sumă uimitoare se vor adăuga 50 de miliarde de euro destinaţi achiziţionării bateriilor necesare pentru aceste vehicule. Nimic concret despre bonusuri pentru clienţii actuali care au cumpărat produse cu specificaţii mincinoase.

Până la 2.000 de euro

00:16 Aproape 40% din spaţiul cibernetic naţional a fost atacat. E nevoie de implicare! 00:14 O instituţie cheie a statului român nu acceptă plăţile electronice. Afaceriştii sunt înfuriaţi


Sursa: www.capital.ro

Spune-ți Părerea!