Toate contractele Primăriei București vor fi publicate pe un singur site

Consilierii generali ai Capitalei au adoptat, luni, o normă internă a Municipiului Bucureşti privind modalitatea de atribuire a contractelor către entităţile juridice la care este acţionar majoritar.

Norma internă prevede încheierea de contracte între Municipiul Bucureşti, prin primarul general, în calitate de achizitor, şi entităţile juridice la care este acţionar majoritar, având ca obiect execuţia, prestarea, furnizarea de lucrări, servicii sau produse. 

La propunerea lui Cristian Olteanu (PNL) a fost adoptat un amendament conform căruia “pentru transparenţa totală a achiziţiilor publice efectuate” de către Primăria Capitalei, ţinând cont de numărul mare de entităţi juridice înfiinţate la nivelul unităţii administrativ teritoriale a Municipiului Bucureşti, urmează să fie realizat un site, denumit “capitalatransparenta.ro”, care să permită cetăţenilor să urmărească derularea acestor proceduri precum şi detaliile atribuirii. 

Roxana Wring (USR) a precizat că formaţiunea pe care o reprezintă intenţionează să atace în instanţă acest proiect de hotărâre, apreciind că el încalcă principiile constituţionale ale economiei de piaţă şi legea achiziţiilor publice, ducând la apariţia unei “primării paralele”, finanţată din bugetul public. 

00:26 Frankfurt Motor Show, între nebunia SUV și absența unor mărci importante10:38 UPDATE: Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale trimite corpul de control la Poșta Română și cere demisia întregii conduceri

“Când doamna primar general ne-a anunţat că va înfiinţa societăţi comerciale pentru a îmbunătăţi serviciile către cetăţeni şi că aceste societăţi vor fi capabile să intre în concurenţă cu societăţi private, nu ne aşteptam ca aceste societăţi să fie, de fapt, finanţate integral din bugetul Primăriei, să aibă angajaţi care nu sunt funcţionari de stat şi, astfel, nu pot fi controlaţi, dar în ultimă instanţă să aibă acelaşi regim ca o instituţie a primăriei, şi anume să i se încredinţeze direct concrete”, a precizat ea. 

Un reprezentant al aparatului de specialitate al PMB a replicat că potrivit art. 31 din legea achiziţiilor publice, societăţile înfiinţate de PMB sunt exceptate de la legea achiziţiilor publice. 

“În baza unui document şi a unei solicitări făcute către ANAP (Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice – n.r.), în care am solicitat un punct de vedere, ni s-a transmis clar că trebuie să facem o normă internă, fiind exceptaţi de la legea achiziţiilor publice. Nu este nimic ilegal. Ba mai mult de atât, am făcut exact ceea ce scrie în lege că trebuie să facem”, a menţionat reprezentantul PMB. 


Sursa: www.capital.ro

Spune-ți Părerea!