Turcia cumpără sisteme de apărare antiaeriană de la ruși

Turcia a semnat cu Rusia un contract major privind achiziționarea de sisteme de apărare antiaeriană de înaltă tehnologie S-400, cel mai important contract încheiat de Moscova cu Ankara până în prezent, a anunțat marți președintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de media locale, potrivit AFP.

“S-400 a fost semnat (acordul de achiziţionare). Din câte ştiu, un avans a fost plătit. Procesul va continua prin transferul unui credit rusesc către noi. Atât Putin (preşedintele rus Vladimir Putin — n.r.), cât şi eu suntem hotărâţi în acest sens”, a declarat preşedintele turc jurnaliştilor care îl însoţeau în zborul de întoarcere dintr-o vizită oficială în Kazahstan, relatează agenţia de presă EFE.

Acest acord, a cărui valoare nu a fost dezvăluită — presa turcă evocând anterior un contract de 2,5 miliarde de dolari — suscită îngrijorarea aliaţilor Turciei din cadrul NATO, alianţă care trece printr-o criză în relaţiile cu Rusia după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, acuzată şi de faptul că acordă sprijin rebelilor separatişti proruşi din estul Ucrainei.

Pentagonul a tras un semnal de alarmă, afirmând că “în general, este mai bine pentru aliaţi să cumpere echipamente care să opereze ca un tot”.

Dar preşedintele Erdogan a declarat că Turcia este liberă să achiziţioneze echipamente de apărare de care are nevoie.

“Noi luăm singuri deciziile cu privire la independenţa noastră. Suntem obligaţi să luăm măsuri de securitate şi de apărare pentru a ne proteja ţara”, a spus el.

15:03 Contract pentru finalizarea unui lot din autostrada Transilvania12:23 FOTO Dacia Duster 2 a fost prezentată oficial la Frankfurt Motor Show. Iată detaliile

Moscova a confirmat şi ea încheierea acordului: “Contractul a fost semnat şi ne pregătim să îl punem în aplicare”, a declarat agenţiei de presă TASS Vladimir Kojin, consilier pentru cooperarea militară şi tehnică al Kremlinului.

Kojin a explicat că “S-400 reprezintă un sistem foarte complicat, constând dintr-un set de materiale tehnice” , urmând ca o mulţime de “subtilităţi” să fie rezolvate.


Sursa: www.capital.ro

Spune-ți Părerea!