VIDEO În curând vom conduce mașini cu anvelope din… păpădii

Se numește Taraxa Gum și este un înlocuitor pentru cauciucul natural utilizat de producătorii de anvelope. Continental dezvoltă anvelopele realizate din Taraxa Gum încă din 2014 și promite intrarea lor pe piață în câțiva ani.

Prezent la ediţia din 2017 a Continental TechShow de la Hanovra, Capital a putut vedea şi chiar testa cele mai noi tehnologii dezvoltate de marele producător german de componente auto. Printre secretele ascunse în laboratoarele grupului german cu patru centre de cercetare şi şapte unităţi de producţie în România se numără şi anvelopele care utilizează ca materie primă… păpădia (dandelion).

Conform oficialilor Continental Tires, preţurile ridicate şi resursele limitate de cauciuc natural au creat o nevoie acută pentru o nouă materie primă. Iar cercetăttorii grupului, împreună cu cei ai institutelor Fraunhofer şi Julius Kühn au descoperit că păpădia – un soi anume, produs în special în Rusia – are o rădăcină care conţine latex. Spre deosebire de arborii de cauciuc, care se găsesc pe suprafaţa globului doar lângă Ecuator, păpădia poate fi cultivată aproape oriunde majorând astfel potenţialul de producţie.

Încă din vara lui 2014, Continental a produs o serie limitată de anvelope WinterContact TS 850 P cu suprafaţa de rulare din Taraxa Gum pentru teste. Cum rezultatul a fost peste aşteptări, specialiştii grupului german lucrează acum la industrializarea proiectului. Deşi pare o glumă, cercetătorii Continental Tires promit că acest nou material „va intra în producţia de serie 5 – 10 ani”. Prin urmare, o nouă plantă industrială este gata să aducă profituri uriaşe celor îndrăzneţi.

Mai multe detalii despre viziunea cercetătorilor Continental în privinţa automobilelor viitorului puteţi citi în ediţia de săptămâna viitoare a revistei Capital care apare mâine, 3 iulie 2017.

00:53 VIDEO În curând vom conduce mașini cu anvelope din… păpădii00:46 TEST Mazda MX-5 RF – Răsărit de soare

Sursa: www.capital.ro

Spune-ți Părerea!