Vulcanul cu lavă albastră, un fenomen natural uluitor

Unul dintre cele mai impresionante și uimitoare fenomene naturale de pe Pământ se petrece în insula Java, Indonezia, unde lava vulcanului Kawah Ilen, care se scurge spre poalele muntelui, are o culoare ireală, albastră. Vulcanul, care are înălțimea de 2.380 de metri, pare să fie acoperit de râuri de lavă albastră, însă în realitate este vorba de altceva.

vulcan-lava-albastra1
vulcan-lava-albastra2
vulcan-lava-albastra3

Interesant este că această culoarea nu provine de la lavă, ci de la vaporii de sulf care ies din craterul vulcanului Kawah Ijen, la o temperatură de 200 de grade Celsius. Atunci când se aprind în noapte, gazele produc flăcări de un albastru electric, care se pot ridica până la 5 metri înălțime.

O parte din gaz se transformă însă în sulf lichid şi curge pe versanţii muntelui, în timp ce arde, semanând astfel cu lava. “Lava albastră” este vizibilă doar noaptea, însă fenomenul are loc permanent.

vulcan-lava-albastra4
vulcan-lava-albastra5

Fenomenul este unul rar întâlnit, iar ceva similar a fost observat şi în Parcul Naţional Yellowstone din SUA.

vulcan-lava-albastra6
vulcan-lava-albastra7

Aici se găsește cel mai acid lac de pe glob, cu un PH situat în jurul valorii de 0,2. Această particularitate este dată de aciditatea care permite evacuarea gazelor vulcanului sub suprafața apei.

vulcan-lava-albastra8
vulcan-lava-albastra-750x498-750x498

Cei care se apropie de această zonă trebuie să poarte mască de gaze, pentru că aerul este plin de dioxid de sulf.

earthporm.com

Spune-ți Părerea!