Wat Rong Khun: Templul Alb din Thailanda

Wat Rong Khun din provincia Chiang Rai, Thailanda, este diferit de toate templele budiste ale lumii. Structura complet albă și intens ornamentată, abundența în oglinzi mozaicale ce par să strălucească magic, a fost realizată într-un stil distinctiv contemporan.

Denumit și “Templul Alb”, Wat Rong Khun are multe havuze, sculpturi ciudate, printre care mulți dragoni sacri din Asia și alte creaturi mitologice. În apropierea iazului în care înoată peștii frumoși, poți vedea sculpturi ale prințeselor din basme. Fiecare sculptură în parc este unică și poartă sensul său propriu.

Templul este rezultatul minții renumitului artist thailandez Chalermchai Kositpipat. În fapt, clădirea se află încă în proces de construire, iar arhitectul său prevede că acest proces va mai dura aproximativ 90 de ani. Acest lucru transformă templul budhist în echivalentul bisericii Sagrada Familia, a lui Gaudi, din Barcelona, Spania.

Este demn de remarcat faptul că pictorul construiește “Templul Alb” cu banii pe care el i-a colectat timp de 20 ani prin vânzarea tablourilor sale. În plus, el nu acceptă bani de la sponsori, pentru ca aceștia să nu influențeze în vreun fel ideile artistului. Bineînțeles că Chalermchai Kositpipat nu construiește singur marele monument, el fiind ajutat de o către o brigadă condusă de inginerul șef, care este fratele său.

Wat Rong Khun întruchipează Paradisul, simbolizând puritatea lui Buddha. Pentru a ajunge în templu este nevoie să treci prin PorțileIadului, pe drumul suferințelor și îndoielilor, prin dinții și gura lui Rahu (potrivit miturilor, este un demon în formă de șarpe care mănâncă soarele în timpul eclipselor), apoi pe podul de peste iaz, simbolizând râul ce desparte lumile. În drum spre templu sunt instalate statui care înfățișează stihiile naturii.

În templu sunt instalate două statui mari ale lui Buddha, iar peretele opus este decorat cu picturi ale artistului, care identifică lupta eternă dintre bine și rău. Interesant este că artistul a ales să deseneze personaje moderne reprezentative binelui și răului, precum Batman, Superman și chiar Keanu Reeves în rolul de Neo din Matrix.

Templul Wat Rong Khun este un loc uimitor și atrage anual turiști din toate colțurile lumii. Dacă ajungi în  provincia Chiang Rai, Thailanda, merită să vizitezi acest monument spectaculos.

templul-alb11
templul-alb10
templul-alb9
templul-alb8
templul-alb7
templul-alb6
templul-alb5
templul-alb4
templul-alb3
templul-alb2
templul-alb1
templul-alb
1-14

brainberries.co

Spune-ți Părerea!