Jocul de sah este intotdeauna asociat cu inteligenta, putere de decizie, rabdare si rapiditate in gandire. Acesta este jucat de catre milioane de oameni din intreaga lume, indiferent de rasa, etnie sau obiceiuri culturale. Daca nu ai jucat pana acum, probabil ca te intrebi care este treaba cu acest joc si de ce este atat de indragit la nivel global? Echipa Trofez-Shop ti-a pregatit astazi un articol in care iti vom prezenta 9 lucruri uimitoare despre jocul de sah. Trofee pentru sah de la Trofez-Shop.
Cel mai lung joc posibil
Daca te intrebai cat de mult poate dura un joc de sah, afla cel mai lung poate dura timp de 5.900 miscari, bazate pe combinatii de mutari, in cazul in care niciunul dintre jucatori nu alege sa se retraga. Exista asadar peste 1.000 de posibile mutari pentru deschiderea jocului. Impresionant! Trofee pentru sah de la Trofez-Shop.
Cel mai lung joc
Daca este sa vorbim despre cel mai lung joc care s-a petrecut vreodata, acesta a durat 269 de mutari, dar s-a terminat cu egalitate. Un joc obisnuit contine 38 de mutari si poate dura intre 10 si 60 de minute pentru a fi finalizat. Trofee pentru sah de la Trofez-Shop.
Sah pe orbeste
Pentru ca unii oameni considera sahul a fi un joc prea usor, iata ca a aparut si versiunea in care ambii jucatori sunt legati la ochi. Astfel cei mai mari maestri din lume reusesc sa isi proiecteze tabla de sah si piesele in minte, lucru care devine extrem de dificil dupa mai multe mutari. Exista cazuri in care grandmaster-ii au jucat si cate 50 de jocuri simultan.
Rusia este patria sahului
Se pare ca mama Rusie este fruntasa in ceea ce priveste numarul de grandmaster, detinand peste 250 de persoane cu acest titlu.
Sah mat
Expresia „Sah mat” este derivata din cuvantul arabic „shah mat”, care inseamna in traducere libera ca regele este mort. In timpul jocului jucatorii nu isi vor spune unul altuia sah mat, ci vor intinde mainile si isi vor da noroc, spunand „bun joc”.
Cea mai noua mutare
Cea mai noua mutare in sah nu este atat de noua pe cat ai crede, ci dateaza din anul 1280, din Spania si se numeste „en passant”, insemnand „in trecere”, in limba franceza.
Prima tabla de sah
Prima tabla moderna de sah a fost creata in preajma anului 1090 in Europa. Aceasta prezenta patrate albe si negre alternate, intr-un mod similar cu cel pe care il cunoastem in prezent.
Computerul castiga
Prima data cand un computer a batut un jucator la sah a fost in noiembrie 1988, in Long Beach, California. Pe numele sau „Deep Thought”, computerul a fost creat de catre Feng-Hsiung Hsu si a fost asamblat la Carnegie Mellon University. Trofee pentru sah de la Trofez-Shop.
Primul ceas mecanic
Primul ceas mecanic care a fost utilizat pentru a cronometra un joc de sah, in locul unei clepsidre, a fost inventat de catre Thomas Wilson, in anul 1883, in Anglia. Acesta continea doua ceasuri pe un balansoar. Cand unul era lasat in jos se oprea, in timp ce celalalt incepea sa cronometreze.
Nu-i asa ca au fost super interesante aceste informatii mai putin stiute despre sah? Daca esti in cautare de premii pentru campionii la sah atunci ai ajuns pe site-ul potrivit!
Leave a Reply